Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką

  • wyświetlono: 786 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Wyśmienite połączenie smaków. Słodycz przełamana kwaśnym dodatkiem wiśni. Pianka z korzennymi przyprawami spaja wszystko w pyszną całość.

P10

Składniki

Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2/3 szklnaki cukru
250 g miękkiego masła lub margaryny
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao

Masa twarogowa:
500 g twarogu półtłustego
1/2 szklanki cukru
125 g masła
2 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)

Pianka:
6 białek
5 łyżek cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki goździków mielonych
szczypta soli

Dodatkowo:
600 g drylowanych wiśni (świeże, mrożone lub z kompotu)

Sposób przygotowania przepisu:

Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką

  • Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką1. Składniki na ciasto, pomijając kakao, zagnieść jak na kruszonkę. 2/3 ciasta wysypać na blachę (42 x 24) wyścieloną papierem do pieczenia. Docisnąć, by uzyskać zwartą strukturę. Podpiec 10 min (180 st. C). Po wyjęciu z piekarnika wierzch wyłożyć wiśniami.
  • Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką2. Składniki przeznaczone na masę twarogową utrzeć. Wyłożyć na wiśnie.
  • Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką3. Pozostałą część ciasta (1/3 pozostała z całości jasnego ciasta) zagnieść z kakao podobnie, by uzyskać kruszonkę. 1/3 przygotowanego ciemnego ciasta wysypać na masę twarogową.
  • Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką4. Na piankę białka (schłodzone - z lodówki) ubić ze szczyptą soli. Nadal ubijając, dodać resztę składników odpowiednio: cukier, cynamon, goździki, proszek budyniowy. Przygotowaną masą przekryć wierzch ciasta (tzn. 1/3 ciemnej masy - wysypana wcześniej).
  • Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką5. Całość przekryć pozostałym ciemnym ciastem (2/3 z całości ciemnego ciasta).
  • Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką6. Piec 50 min (180 st. C).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serslodkie_zyciesezonowe_przysmakiCiastocynamonsernikDeserna słodkobudyńkruszonkaWiśniepiankakakaokruchegoździkiwaniliowykorzeniewarstwowiecprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto czekoladowe z serem i wiśniami

To takie jakby brownie z sernikiem,...

Migdałowy kruszonkowiec z brzoskwiniami

Dodane przez: Magdalena G

Migdałowy kruszonkowiec z brzoskwiniami

Połączenie kruszonki i owoców....

Kroszonkowiec z rabarbarem

Dodane przez: MagicCookingTime

Kruszonkowiec z rabarbarem

Ciasto przypominające smaki dzieciństwa

Wiśnie w kruchym cieście z pianką truskawkową.

Dodane przez: weronika63

Wiśnie w kruchym cieście z pianką truskawkową

Pyszne ciasto z wykorzystaniem...

Ciasto kruche z malinami i pianką budyniową

Dodane przez: BARB

Ciasto kruche z malinami i pianką budyniową

Tym razem padło na maliny, które...

Ciasto z wiśniami i nutellą

Dodane przez: marta_gotuje

Ciasto z wiśniami i nutellą

Przepyszne ciasto na spodzie z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE