Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto, pomijając kakao, zagnieść jak na kruszonkę. 2/3 ciasta wysypać na blachę (42 x 24) wyścieloną papierem do pieczenia. Docisnąć, by uzyskać zwartą strukturę. Podpiec 10 min (180 st. C). Po wyjęciu z piekarnika wierzch wyłożyć wiśniami.
2.Składniki przeznaczone na masę twarogową utrzeć. Wyłożyć na wiśnie.
3.Pozostałą część ciasta (1/3 pozostała z całości jasnego ciasta) zagnieść z kakao podobnie, by uzyskać kruszonkę. 1/3 przygotowanego ciemnego ciasta wysypać na masę twarogową.
4.Na piankę białka (schłodzone - z lodówki) ubić ze szczyptą soli. Nadal ubijając, dodać resztę składników odpowiednio: cukier, cynamon, goździki, proszek budyniowy. Przygotowaną masą przekryć wierzch ciasta (tzn. 1/3 ciemnej masy - wysypana wcześniej).
5.Całość przekryć pozostałym ciemnym ciastem (2/3 z całości ciemnego ciasta).
Komentarze