Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką

0 (0 ocen)

Wyśmienite połączenie smaków. Słodycz przełamana kwaśnym dodatkiem wiśni. Pianka z korzennymi przyprawami spaja wszystko w pyszną całość.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklnaki cukru
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    6 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki kakao

    Masa twarogowa:
    500 g twarogu półtłustego
    1/2 szklanki cukru
    125 g masła
    2 jajka
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)

    Pianka:
    6 białek
    5 łyżek cukru
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki goździków mielonych
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    600 g drylowanych wiśni (świeże, mrożone lub z kompotu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką 1. Składniki na ciasto, pomijając kakao, zagnieść jak na kruszonkę. 2/3 ciasta wysypać na blachę (42 x 24) wyścieloną papierem do pieczenia. Docisnąć, by uzyskać zwartą strukturę. Podpiec 10 min (180 st. C). Po wyjęciu z piekarnika wierzch wyłożyć wiśniami.
  • Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką 2. Składniki przeznaczone na masę twarogową utrzeć. Wyłożyć na wiśnie.
  • Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką 3. Pozostałą część ciasta (1/3 pozostała z całości jasnego ciasta) zagnieść z kakao podobnie, by uzyskać kruszonkę. 1/3 przygotowanego ciemnego ciasta wysypać na masę twarogową.
  • Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką 4. Na piankę białka (schłodzone - z lodówki) ubić ze szczyptą soli. Nadal ubijając, dodać resztę składników odpowiednio: cukier, cynamon, goździki, proszek budyniowy. Przygotowaną masą przekryć wierzch ciasta (tzn. 1/3 ciemnej masy - wysypana wcześniej).
  • Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką 5. Całość przekryć pozostałym ciemnym ciastem (2/3 z całości ciemnego ciasta).
  • Kruszonkowiec z wiśniami, serem i korzenną pianką 6. Piec 50 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować