Ciasto czekoladowe z serem i wiśniami

4.5 (177 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

To takie jakby brownie z sernikiem, którego smak podkreślają wiśnie.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
    Ciasto czekoladowe:
    100g czekolady gorzkiej
    120g masła
    50g cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 jajka
    150 gramów mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    Masa serowa:
    150g gramów zmielonego twarogu
    50g cukru
    1 jajko
    Ponadto:
    około 250g wiśni (u mnie deserowe w syropie; mogą być też wiśnie świeże, mrożone, z kompotu, czy z likieru)
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Ciasto czekoladowe z serem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto czekoladowe.
    Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem umieścić w niewielkim rondelku.
    Całość rozpuścić (nie zagotować!) i pozostawić do ostudzenia.
    W międzyczasie należy utrzeć jajka z cukrami i szczyptą soli.
    Do masy jajecznej dodać roztopioną czekoladę, a po wymieszaniu - mąkę oraz proszek do pieczenia.
    Przygotować masę serową.
    Ser dokładnie wymieszać z cukrem i jajkiem - do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Całość.
    Formę wysmarować masłem i obsypać mąką.
    Na jej spodzie równomiernie rozsmarować połowę ciasta czekoladowego, następnie masę serową oraz ułożyć odsączone wiśnie.
    Na końcu wyłożyć resztę ciasta czekoladowego.
    Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40-45 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały Twaróg Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować