Sernik na orkiszowym spodzie, z budyniową pianką i wiśniami smakuje rewelacyjnie. Dowodem na to było błyskawiczne zniknięcie ciasta z talerza wśród mojej rodziny.
Ser:
1 i 1/2 kg sera wilgotnego zmielonego(może być z wiaderka)
250 g masła
2 szklanki cukru
6 jajek
1 cukier wanilinowy
aromat pomarańczowy
1 budyń waniliowy
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
wiśnie odsączone z jednego słoika
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Sernik z wiśniami i pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na spód ciasta połączyć, wyrobić i podzielić na 3 części. 2 części rozwałkować i wyłożyć blaszkę o wym. 24x33 cm. Resztę ciasta dać do lodówki.
2.Masło utrzeć z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym, dodać ser i resztę składników. Z białek ubić pianę i wymieszać z masą serową. Dodać wiśnie obtoczone w mące i wymieszać. Masę serową wylać na kruche ciasto i piec w temp.180 stopni ok. 1/2 godz.
3.Białka na piankę ubić z odrobiną soli i cukrem, dodać budyń oraz olej, wszystko wymieszać i wyłożyć na podpieczony sernik. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta z lodówki i dalej piec ok. 40 minut.
Komentarze