Sernik z wiśniami i pianką budyniową

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Sernik na orkiszowym spodzie, z budyniową pianką i wiśniami smakuje rewelacyjnie. Dowodem na to było błyskawiczne zniknięcie ciasta z talerza wśród mojej rodziny.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Spód ciasta:
    250 g masła
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    4 żółtka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka octu
    1 łyżka proszku do pieczenia

    Ser:
    1 i 1/2 kg sera wilgotnego zmielonego(może być z wiaderka)
    250 g masła
    2 szklanki cukru
    6 jajek
    1 cukier wanilinowy
    aromat pomarańczowy
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki kaszy manny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    wiśnie odsączone z jednego słoika
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka:
    4 białka
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń waniliowy
    1/4 szklanki oleju
    odrobina proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Pianka

Sernik z wiśniami i pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód ciasta połączyć, wyrobić i podzielić na 3 części. 2 części rozwałkować i wyłożyć blaszkę o wym. 24x33 cm. Resztę ciasta dać do lodówki.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym, dodać ser i resztę składników. Z białek ubić pianę i wymieszać z masą serową. Dodać wiśnie obtoczone w mące i wymieszać. Masę serową wylać na kruche ciasto i piec w temp.180 stopni ok. 1/2 godz.
  • 3. Białka na piankę ubić z odrobiną soli i cukrem, dodać budyń oraz olej, wszystko wymieszać i wyłożyć na podpieczony sernik. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta z lodówki i dalej piec ok. 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik z brzoskwiniami i pianką

To może cię zainteresować