Domowa skórka pomarańczowa do ciast i deserów. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pomarańcze szorujemy szczoteczką w ciepłej wodzie. Osuszamy. Nacinamy na krzyż i obieramy za pomocą nożyka.
Skórki zalewamy zimną wodą i odstawiamy od 24 h lub nawet dłużej. Ważne żebyśmy często zmieniali wodę. Przez ten czas min 4-5 razy.
2.
Miękkie i wymoczone skórki gotujemy ok 3 razy po 10 min we wrzącej wodzie z dodatkiem soku z 1 łyżki cytryny. Po każdym gotowaniu przelewamy skórki zimną wodą. Za każdym razem woda musi być świeża!
Po ostatnim gotowaniu odcedzamy i odsączamy je z nadmiaru wody i małym nożykiem wycinamy białą część skórek. Po czym kroimy je w kostkę lub małe paseczki.
Na 1 szkl pokrojonych skórek używamy 1 szkl cukru. Na skórkę z 3 pomarańczy wyszło mi ok 1,5 szkl skórki dlatego też 1,5 szkl cukru.
3. Do rondelka wsypujemy cukier i zalewamy pół szkl gorącej wody. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy skórkę i gotujemy ok 5-10 min. Po tym czasie przenosimy rondelek ze skórką w zimne miejsce żeby się ostudziła. Potem znów gotujemy 5 min. I gorące skórki wraz z syropem przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Komentarze