Domowa skórka pomarańczowa do ciast i deserów.

  • wyświetlono: 10246 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Ta domowa wersja skórki jest idealna do wypieków. Warto poświęcić dla niej czas.

wiktorkowa
  • 60min

Składniki

3 duże pomarańcze, sok z połówki cytryny, 1,5 szkl cukru kryształu

Sposób przygotowania przepisu:

Domowa skórka pomarańczowa do ciast i deserów.

  • Skórka pomarańczowa1.
    Pomarańcze szorujemy szczoteczką w ciepłej wodzie. Osuszamy. Nacinamy na krzyż i obieramy za pomocą nożyka.
    Skórki zalewamy zimną wodą i odstawiamy od 24 h lub nawet dłużej. Ważne żebyśmy często zmieniali wodę. Przez ten czas min 4-5 razy.
  • 2.
    Miękkie i wymoczone skórki gotujemy ok 3 razy po 10 min we wrzącej wodzie z dodatkiem soku z 1 łyżki cytryny. Po każdym gotowaniu przelewamy skórki zimną wodą. Za każdym razem woda musi być świeża!
    Po ostatnim gotowaniu odcedzamy i odsączamy je z nadmiaru wody i małym nożykiem wycinamy białą część skórek. Po czym kroimy je w kostkę lub małe paseczki.
    Na 1 szkl pokrojonych skórek używamy 1 szkl cukru. Na skórkę z 3 pomarańczy wyszło mi ok 1,5 szkl skórki dlatego też 1,5 szkl cukru.
  • 3. Do rondelka wsypujemy cukier i zalewamy pół szkl gorącej wody. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy skórkę i gotujemy ok 5-10 min. Po tym czasie przenosimy rondelek ze skórką w zimne miejsce żeby się ostudziła. Potem znów gotujemy 5 min. I gorące skórki wraz z syropem przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babciPrzetworydo ciast

Komentarze

Podobne przepisy

image-1bd7vdy

Dodane przez: Habibi

Ekstrakt cytrusowy do ciast i deserów

Bardzo aromatyczny ekstrakt cytrusowy...

gotowe

Dodane przez: ziutula

skórka pomarańczowa w cukrze

doskonały dodatek do ciast, deserów,...

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Dodane przez: Skotka

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Doskonała do deserów i wypieków.

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Dodane przez: Joanna Kryla

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Pyszny dodatek do ciast takich...

Suszona skórka pomarańczowa

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Suszona skórka pomarańczowa

Nie lubię nic marnować w kuchnii...

skórka z pomarańczy

Dodane przez: mamajagody_2010

skórka z pomarańczy do ciasta

Jest o niebo lepsza od sklepowych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE