Ciasto kruche z pianką i agrestem. Ciasto z kruszonką, wyszło kruche i bardzo dobre.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO KRUCHE:
-300 g. masła lub margaryny
-100 g. cukru
-7 żółtek
-350 g. mąki tortowej
-200 g. mąki krupczatki
-1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruche z pianką budyniową i agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami.Przesiać tam mąkę z proszkiem, dodać ekstrakt i zmiksować na żwirek. 1/3 ciasta odłożyć na kruszonkę. Resztę zagnieść i wylepić blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
2.ciasto posypać grysikiem, albo bułką tartą. Agrest rozrzucić po cieście.
3.pianka-Białka ubić ze szczyptą soli, potem po trochu dodawanym cukrem.Przesiać tam budynie, na niskich obrotach miksera krótko zmiksować. Dalej miksując dodać ekstrakt i olej.Wyłożyć na agrest i rozsmarować.
4.Pozostawione ciasto rozsypać na piance.
5.Piec ok 1 godz. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem, żeby za mocno nie zbrązowiało.
6.Po przestygnięciu placka, oprószyć cukrem pudrem, przez sitko.
Komentarze