Kruche z pianką budyniową i agrestem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto kruche z pianką i agrestem. Ciasto z kruszonką, wyszło kruche i bardzo dobre.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    -300 g. masła lub margaryny
    -100 g. cukru
    -7 żółtek
    -350 g. mąki tortowej
    -200 g. mąki krupczatki
    -1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    DO PODSYPANIA:
    -3 łyżki grysiku

    OWOCE:
    -agrest ok.400 g.

    PIANKA BUDYNIOWA:
    -7 białek
    -szczypta soli
    -200 g. drobnego cukru
    -3 budynie cytrynowe
    -1/2 szklanki oleju
    -1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

    DO OPRÓSZENIA:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche z pianką budyniową i agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche z pianką budyniową i agrestem 1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami.Przesiać tam mąkę z proszkiem, dodać ekstrakt i zmiksować na żwirek. 1/3 ciasta odłożyć na kruszonkę. Resztę zagnieść i wylepić blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Kruche z pianką budyniową i agrestem 2. ciasto posypać grysikiem, albo bułką tartą. Agrest rozrzucić po cieście.
  • Kruche z pianką budyniową i agrestem 3. pianka-Białka ubić ze szczyptą soli, potem po trochu dodawanym cukrem.Przesiać tam budynie, na niskich obrotach miksera krótko zmiksować. Dalej miksując dodać ekstrakt i olej.Wyłożyć na agrest i rozsmarować.
  • Kruche z pianką budyniową i agrestem 4. Pozostawione ciasto rozsypać na piance.
  • Kruche z pianką budyniową i agrestem 5. Piec ok 1 godz. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem, żeby za mocno nie zbrązowiało.
  • Kruche z pianką budyniową i agrestem 6. Po przestygnięciu placka, oprószyć cukrem pudrem, przez sitko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować