Kruche wiatraczki z marmoladą

5 (1 ocen)

Pyszne małe ciasteczka, idealne do zabrania ze sobą w podróż czy na piknik. Dzieci się nimi zajadają:)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
    jajko,
    2/3 szklanki cukru pudru,
    200g masła lub margaryny,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    łyżka śmietany 12%,
    marmolada.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche wiatraczki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0oy6a3m 1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zrobić dołeczek, wbić jajko, dodać śmietanę. Rozbełtać końcówką noża. Dodać margarynę, całość posiekać i zagnieść kruche ciasto.

    Ciasto rozwałkować na grubość 4mm i radełkiem wyciąć kwadraty o boku dł. około 5cm.
  • image-1ihglgm 2. Każdy kwadrat naciąć lekko w 4 miejscach na liniach przekątnych.
  • image-1nmty88 3. Każdy kwadrat naciąć lekko w 4 miejscach na liniach przekątnych. Na środku nałożyć trochę marmolady
  • image-1wqvjvb 4. zlepiac do środka brzegi tworząc małe wiatraczki. Piec około 15 minut w temp. 180st.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować