Kruche rurki nadziane bitą śmietaną z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Składniki na ciasto na rurki zagniatamy i chowamy do lodówki na około 40 minut lub dłużej.
2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2 mm i wykrawamy paski o szerokości 3 cm.
3. Foremki do rurek smarujemy masłem i nawijamy ciasto zaczynając od najszerszej części rurki. Każdą rurkę z ciastem następnie obtaczamy w cukrze i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Postępujemy tak do wykończenia ciasta.
Rurki pieczemy w 190-200 stop przez 15 minut do zrumienienia.
Po upieczeniu delikatnie zdejmujemy rurki z foremek i odkładamy do całkowitego wystudzenia.
4. Galaretkę rozpuszczamy w bardzo gorącej wodzie i od razu studzimy, ostudzoną przekładamy do lodówki.
5. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej lekko tężejącą już galaretkę i miksujemy, jeśli jest dla nas mało słodkie dodajemy cukier puder.
6. Masę przekładamy do woreczka cukierniczego z końcówką np. gwiazdką i szprycujemy nią rurki.
Rurki schładzamy w lodówce aby masa stężała. Smacznego !!
Komentarze