Kruche ruloniki z jabłkiem i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki, posiekać nożem, następnie szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Smażone jabłka przełożyć do garnuszka o podwójnym dnie, dodać cukier, wymieszać, podgrzać, dodać galaretkę, ogrzewać i mieszać by proszek galaretki się rozpuścił, przestudzić. Na stolnicę przenieść ciasto, lekko posypane mąką z dwóch stron, rozwałkować na cienki placek około 2-3 mm, radełkiem wycinać prostokąty o wymiarach około 8x6 cm. Na każdym kawałku ułożyć na brzegu porcję kajmaku i łyżeczkę schłodzonych jabłek. Lekko rozsmarować, zwinąć w rulon. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, w pewnych odległościach. Piec w temp. 180 stopni około 25 minut na rumiany kolor. Przestudzone ruloniki posypać cukrem pudrem.
Porady
1. ciastka można przed pieczeniem posypać np. cukrem trzcinowym.
Komentarze