Kruche rogaliki z kajmakiem i solonymi orzeszkami ziemnymi

5 (2 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

kruche waniliowe rogaliki nadziane kajmakiem i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi solonymi-słodko -słone nadzenie -nieziemsko smaczne!!

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • około 2, 5 szklanki mąki pszennej
    200 g schłodzonej margaryny
    5 łyżek cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżka gęstej śmietany
    2 żółtka
    szczypta soli
    większa szczypta proszku do pieczenia
    oraz
    1 puszka masy kajmakowej
    100 g orzeszków ziemnych solonych
    cukier puder do oprószenia rogalików
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Kruche rogaliki z kajmakiem i solonymi orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozprowadzamy  kajmak i posypujemy pokruszonymi orzeszkami solonymi 1. Mąkę umieszczamy w misce, dodajemy , szczyptę proszku do pieczenia, cukry, żółtka, śmietanę i posiekaną margarynę.
    Zagniatamy kruche ciasto,, formujemy w kulę i schładzamy w lodówce.
    W tym czasie orzeszki ziemne solone umieszczamy w torebce foliowej i i kruszymy drobniej( ja użyłam do tego tłuczka do mięsa)
    Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części .Każdą część wałkujemy na koło na posypanej mąką stolnicy i kroimy na 8 trójkątów.
    Na każdy nakładamy porcje kajmaku i posypujemy pokruszonymi orzeszkami solonymi
    i zwijamy formując rogaliki.
    Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
    Ostudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!

Porady

zdjęcia sa różnej rodzielczości do wyboru-mniejsze i większe ja dodatkowo oprószyłam wierzch rogalików pozostałymi orzeszkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzeszki ziemne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować