KRUCHE ROGALIKI Z MARMOLADĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasteczka "palce lizać". Gdy byłam mała moja mama piekła je co sobotę, tak bardzo wszyscy je lubiliśmy. Przygotowuje się je bardzo szybko.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto krucho-drożdżowe:
    6 łyżek śmietany kwaśnej
    25 g drożdży
    3 szklanki mąki pszennej
    200 g masła
    szczypta soli
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    ponadto:
    marmolada wieloowocowa
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto.
    Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w śmietanie. Mąkę przesiewamy do miski. Wsypujemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Dodajemy starte na grubych oczkach tarki masło, sól i śmietanę z drożdżami. Szybko wyrabiamy ciasto. Gęstość ciasta regulujemy mąką lub mlekiem (ciasto musi odchodzić od stolnicy).

    Gotowe ciasto dzielimy na 4-5 części (w zależności od tego jak puchate chcemy mieć rogaliki). Każdą rozwałkowujemy na kształt koła (można odrysować za pomocą noża kształt od dużego talerza, wtedy wszystkie ciasteczka będą do siebie podobne). Z kolei koła dzielimy na 8 równych części. Na środku każdego trójkąta układamy po łyżeczce marmolady. Zwijamy rogaliki.

    Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25 minut. Gotowe, całkowicie wystudzone obficie oprószamy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto krucho-drożdżowe możemy chłodzić w lodówce (nawet przez noc) lub od razu rozwałkować i upiec. Jeśli nie jesteście zwolennikami marmolady, możecie wypełnić rogaliki owocami lub kremem czekoladowym (w tym przypadku musicie dość mocno skleić brzegi ciastek, bo czekolada lubi wypływać i się przypalać).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować