Rogaliki upiekłam korzystając z przepisu Buni, były smaczne i znikły błyskawicznie :)
Składniki:
SKŁADNIKI na 32 sztuki:
20 dag masła
3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
20 dag kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
twarda marmolada – u mnie wieloowocowa
żółtko + łyżeczka wody do smarowania wierzchu - niekoniecznie
cukier puder do posypania
Kruche rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimne masło posiekać z mąką, dodać szczyptę soli i śmietanę, wyrobić gładkie ciasto. Jeśli wyjdzie nam łaciate, nie trzeba się tym przejmować, byle składniki dobrze się połączyły.
Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 12 godzin.
2.Po tym czasie podzielić je na cztery części i rozwałkować cztery dość cienkie placki.
Każdy placek pokroić na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkątów kłaść łyżeczkę marmolady i od tej strony zwijać rogaliki.
3.Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą.
Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160-165 stopni z termo obiegiem.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Do ciasta nie dodaje się cukru, więc można je wykorzystać również do pasztecików z wyrawnym farszem.
Komentarze