Kruche rogaliki z marmoladą

4.5 (191 ocen)

Rogaliki upiekłam korzystając z przepisu Buni, były smaczne i znikły błyskawicznie :)

Składniki:

  • SKŁADNIKI na 32 sztuki:
    20 dag masła
    3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
    20 dag kwaśnej śmietany 18%
    szczypta soli
    twarda marmolada – u mnie wieloowocowa
    żółtko + łyżeczka wody do smarowania wierzchu - niekoniecznie
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Kruche rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło posiekać z mąką, dodać szczyptę soli i śmietanę, wyrobić gładkie ciasto. Jeśli wyjdzie nam łaciate, nie trzeba się tym przejmować, byle składniki dobrze się połączyły.
    Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 12 godzin.
  • 2. Po tym czasie podzielić je na cztery części i rozwałkować cztery dość cienkie placki.
    Każdy placek pokroić na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkątów kłaść łyżeczkę marmolady i od tej strony zwijać rogaliki.
  • 3. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą.
    Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160-165 stopni z termo obiegiem.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta nie dodaje się cukru, więc można je wykorzystać również do pasztecików z wyrawnym farszem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować