Kruche ciasto z morelami, śliwkami i pianką

4.5 (170 ocen)

Ciasto można przygotować z różnymi owocami, ze świeżymi jak i np. z brzoskwiniami z puszki.

Składniki:

  • (blacha 24x36 cm):

    Kruche ciasto:
    ok 700 g mąki pszennej (w oryginale 650 g)
    1 całe jajko
    4 żółtka
    250 g masła / margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kwaśnej śmietany

    Pianka:
    4 białka
    3 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Owoce:
    świeże morele i śliwki
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto z morelami, śliwkami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części, dwie schładzamy przez 30 minut w lodówce, a jedną wkładamy na taki sam czas do zamrażarki.
  • 2. Owoce myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki. Morele i śliwki kroimy w plastry.
  • 3. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy dokładnie.
  • 4. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia: 1 ciasto z lodówki (nakłuwamy widelcem), na to plasterki śliwek, następne rozwałkowane ciasto z lodówki (znów nakłuwamy widelcem), plasterki moreli, piana ubita z białek i na wierzch tarte na tarce ciasto z zamrażarki.
  • 5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35-40 minut (góra-dół). Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować