Kruche ciasto z morelami, śliwkami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części, dwie schładzamy przez 30 minut w lodówce, a jedną wkładamy na taki sam czas do zamrażarki.
2.Owoce myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki. Morele i śliwki kroimy w plastry.
3.Białka ubijamy na sztywno z cukrem, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy dokładnie.
4.Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia: 1 ciasto z lodówki (nakłuwamy widelcem), na to plasterki śliwek, następne rozwałkowane ciasto z lodówki (znów nakłuwamy widelcem), plasterki moreli, piana ubita z białek i na wierzch tarte na tarce ciasto z zamrażarki.
5.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35-40 minut (góra-dół). Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze