Niesamowicie kruche ciacho z niebiańskimi gruszkami w połączeniu z budyniem waniliowym... filiżanka kawy i duży kawał takiego ciacha to jest mój czas na chwile zapomnienia...
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 4 szklanki,
cukier 1 szklanka,
masło 250 g,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,
jogurt naturalny 2 łyżki,
jajko 1 szt,
budyń:
mleko 1 l.
budyń waniliowy słodzony 2 opakowania po 35 g,
dodatkowo:
gruszki konferencyjne 7 szt,
bułka tarta 2 łyżki,
cukier puder do posypania,
Kruche ciasto z gruszkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jajko, jogurt naturalny oraz masło. Wszystkie składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto rękoma. Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część wkładamy do zamrażarki lub lodówki. Drugą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Podpiekamy ciasto przez 15 min w temperaturze 170 stopni.
Gruszki obieramy i kroimy w grubą kostkę.
Następnie sporządzamy budyń. Trzy szklanki mleka wlewamy do garnka i nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyniowy proszek. Gdy mleko zacznie się gotować to dodajemy mleko wymieszane z proszkiem i cały czas mieszamy. Budyń gotujemy na małej mocy palnika przez 3 min ciągle mieszając. Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą, następnie układamy gruszki i wylewamy budyń.
Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta. Pieczemy w 170 stopniach przez 45 min, aż wierzch ciasta będzie rumiany. Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze