Kruche ciasto z gruszkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem na stolnicę, dodać masło / margarynę, cukier, jajko, żółtka, śmietanę wszystkie składniki wysiekać nożem.Pod koniec zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części, większą i mniejszą (ok. 2/3 i 1/3). Większą część ciasta włożyć do lodówki na ok 1 godzinę, drugą część ciasta - mniejszą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
2.Większa część ciasta rozwałować i za pomocą wałka przenieść na foremke 25/35 cm wylozona papierem i posmarowana tluszczem. Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych pokroić w ósemki, poukładać na cieście.
3.Bydynie wraz z cukrem ugotować na mleku.Jeszcze ciepłe wyłożyć na gruszki.
4.Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarku o grubych oczkach na budyń.
5.Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut.
Komentarze