Kruche ciastka z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy dodajemy cukier puder ( 50 g ), miękkie masło oraz ekstrakt, wszystko razem zagniatamy do połączenia składników.
Powstałe ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na dosyć cienki placek. Za pomocą foremki wykrawamy w kształcie serca ciasteczka, w co drugim dodatkowo mniejsza foremką wykrawamy środek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczeni i wkładamy do piekarnika na ok. 9-10 min. w temp. 190 C. Ciasta po upieczeniu studzimy na kratce.
Do niewielkiego rondelka wlewamy ok. 2-3 szklanki wody i zagotowujemy. Stawiamy na nim metalową miskę lub kolejny rondelek i wkładamy margarynę, cukier puder, sok oraz skórkę z cytryn. Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, aż masa całkowicie się połączy i zgęstnieje jak budyń ( ok. 15-20 min. ), cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Gotowy krem możemy użyć do innych wypieków lub przechować na później w lodówce.
Ostudzone ciastka przekładamy na gładką powierzchnię i za pomocą łyżeczki lub szprycy cukierniczej nakładamy lemon curd, następnie przykrywamy ciasteczkami z wyciętym środkiem i lekko dociskamy. Ja dodatkowo wierzch posypałam cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Komentarze