Super kruche, 20-minutowe anyżowe ciasteczka :-). Gdy najdzie nas niespodziewana ochota na coś słodkiego lu niespodziewani goście – warto je przygotować.
Kruche ciastka anyżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2.Piekarnik rozgrzać do 180C.
3. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sodę, sól oraz anyż, wymieszać. Dodać pocięte na kawałki masło oraz sok z cytryny. Lekko zagnieść jak na kruszonkę.
4. Całość przesypać na blaszkę, rozłożyć równomiernie i dociskać palcami aby się połączyło.
5.Piec około 15 minut.
6.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
7. Ciasto wyjąc razem z papierem, jeszcze gorące polać czekoladą i pokroić na części (najpierw na 6 kwadratów, a każdy z kwadratów po skosie aby powstały trójkąty).
Komentarze