Kruche ciastka anyżowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Super kruche, 20-minutowe anyżowe ciasteczka :-). Gdy najdzie nas niespodziewana ochota na coś słodkiego lu niespodziewani goście – warto je przygotować.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na blaszkę 23x26cm):

    50g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)

    150g masła

    200g mąki

    50g cukru

    płaska łyżeczka sody oczyszczonej

    łyżeczka soku z cytryny

    szczypta soli

    szczypta mielonego anyżu (około ¼ płaskiej łyżeczki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciastka

Kruche ciastka anyżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

    2.Piekarnik rozgrzać do 180C.

    3. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sodę, sól oraz anyż, wymieszać. Dodać pocięte na kawałki masło oraz sok z cytryny. Lekko zagnieść jak na kruszonkę.

    4. Całość przesypać na blaszkę, rozłożyć równomiernie i dociskać palcami aby się połączyło.

    5.Piec około 15 minut.

    6.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

    7. Ciasto wyjąc razem z papierem, jeszcze gorące polać czekoladą i pokroić na części (najpierw na 6 kwadratów, a każdy z kwadratów po skosie aby powstały trójkąty).

    8. Pozostawić do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować