Kruche ciasteczka z dżemem malinowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasteczka na jeden kęs. Marmolada czy dżem może być dowolna.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki;
    30 dag mąki pszennej
    2 jajka
    10 dag cukru
    20 dag miękkiego masła
    5 dag posiekanych migdałów
    dżem malinowy
    szczypta soli cytrynowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Dżemy Powidła

Kruche ciasteczka z dżemem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
    Mąkę przesiać na stolnice, wbić jedno całe jajko i jedno żółtko. Dodać cukier, sól i kawałki masła. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić około pół godz. w lodówce.
    Migdały obrać a następnie posiekać. Z ciasta urywać małe porcje. Formować kulki, lekko je spłaszczyć a w środku palcem zrobić mały dołeczek, (tak jak kluski śląskie) ułożyć na blaszce. Posmarować całe ciastko rozmąconym białkiem. Do środka włożyć dżem (można workiem cukierniczym z wąską końcówką) a na około, ciastka obsypać posiekanymi migdałami. Piec około 15- 20 min w temp. 180C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować