Cynamonowe kruche ciasteczka

4.5 (146 ocen)

  • 30 min

pyszne i chrupkie, nie za słodkie, maślane... Po prostu cudo! Zapraszam do pieczenia! :)

  • 30 min

Składniki:

  • (na jedną blaszkę):
    180 g zimnego masła
    230 g mąki pszennej
    40 g mąki ziemniaczanej
    90 g cukru pudru
    1 płaska łyżka cynamonu
    szczypta imbiru w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Cynamonowe kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy obie mąki, cukier puder, cynamon, imbir i mieszamy. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do miski i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Powinno to trwać jak najkrócej, żeby nie ogrzać zbytnio ciasta. Od tego zależy jego kruchość :) Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Stolnicę i wałek posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 cm i wycinamy różne kształty przy pomocy foremek lub szklanek. Wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 8-15 minut. Należy pilnować, żeby ciasteczka lekko się zarumieniły, ale nie spaliło. Wyciągamy na kratkę do do ostudzenia i.. zajadamy! :)

Porady

Cynamonowe ciasteczka to idealny dodatek do korzennej białej czekolady http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/korzenna-biala-czekolada-na-goraco-z-bita-smietana

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować