Kruche ciasteczka pierożki z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

proste i smaczne!ze swiezymi wisienkami -polecam

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 pełna szklanka maki tortowej
    10 dag margaryny
    1 zółtko
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1-1, 5 szklanki świeżych wiśni
    cukier puder do oprószenia ciastek po upieczeniu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Kruche ciasteczka pierożki z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie płuczemy, usuwamy z nich pestki.
    Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
    Na stolnicy wałkujemy kruche ciasto. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po 2-3 wisnieki,a nastepnie składamy na pół formując pierogi. Widelcem robimy wzorki.
    Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do zrumienienia.
    Po upieczeniu studzimy, oprószamy obficie cukrem pudrem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować