Bezglutenowe kruche ciasteczka jaglano-gryczano-ryżowe

4.5 (142 ocen)

  • 30 min

Gdzie dostać takie mąki? Oczywiście w większości sklepów ze zdrowa żywnością, przez internet, w większych supermarketach oraz w ... waszym domu (pod warunkiem że posiadacie młynek do kawy) Wystarczy że zmielicie bardzo drobno kasze jaglaną w takim młynku i już nigdzie nie będziecie musieli wychodzić

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki (na 2 blachy ciastek):
    100 g mąki jaglanej (lub drobno zmielonej kaszy jaglanej)
    50 g mąki ryżowej (lub drobno zmielonego ryżu)
    50 g mąki gryczanej (lub drobno zmielonej kaszy gryczanej)
    1 bezglutenowy budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
    50 g cukru pudru
    125 g schłodzonego masła
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciastka

Bezglutenowe kruche ciasteczka jaglano-gryczano-ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
    Blat posypujemy odrobiną mąki ryżowej i rozwałkowujemy połowę ciasta na grubość ok. 3 mm i foremką wycinamy dowolne kształty. Drugą połowę ciasta wkładamy ponownie do lodówki. Ciastka delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy na złoto ok. 8-10 min.w temp. 180°C. Z drugą partią ciasta postępujemy tak samo. Po upieczeniu ciastka pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować