Bezglutenowe kruche ciasteczka lawendowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepyszne, kruche ciasteczka lawendowe , a do tego bez glutenu i cukru. Lawenda poza tym, że wygląda pięknie, ma też bardzo szerokie zastosowanie, również w kuchni. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, równie dobrze aromatyzuje wino. Spróbujcie jej w ciasteczkach :)

  • 50 min

Składniki:

  • Na ok. 40 małych ciasteczek:
    • 140 g. mąki ryżowej
    • 140 g. mąki kukurydzianej
    • 70 g. mąki z tapioki
    • 50 g. ksylitolu
    • 230 g. masła
    • czubata łyżka suszu z lawendy
    • czubata łyżka śmietanki kokosowej
    • jajko
    • odrobina cukru trzcinowego do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Bezglutenowe kruche ciasteczka lawendowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki lączymi ze sobą i mieszamy. Zimne masło siekamy. Masło, jajko oraz śmietankę dodajemy do suchych składników, szybko wyrabiamy. Formujemy kulę, którą następnie owijamy folią aluminiową. Kule wkładamy na 20 minut do lodówki. Po schłodzeniu, dzielimy ciasto na części i rozwałkowujemy na grubość około 0,7-10 mm. Wykrojone ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy z wierzchu cukrem trzcinowym. Pieczemy w 180 stopniach przez około 10 minut, ciasteczka maja być lekko przyrumienione. Po upieczeniu są bardzo kruche i delikatne, rozpływają się w ustach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lawenda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować