Kruche babeczki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche babeczki wypełnione jabłkami, schowane pod bezową chmurką.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    140 g masła
    300 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej
    100 g +3 łyżki słodziwa (użyłam erytrolu)
    ok. 3 średniej wielkości jabłka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę, mieszamy z mąką ziemniaczaną.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    Żółtka ucieramy ze słodziwem (100 g). Masło rozpuszczamy i studzimy. Ostudzone dodajemy do żółtek i ucieramy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy ciasto będzie gęste i zwarte, zagniatamy dłońmi. Ciastem wylepiamy formę do babeczek lub tarty. Pieczemy ok. 10 minut w 180 st. C.
    Po tym czasie do kokilek przekładamy jabłka i pieczemy kolejne 15 minut w 180 st. C.
    W tym czasie ubijamy białka jajek na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy słodziwo.
    Pianę wykładamy na upieczone babeczki. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 st. C i pieczemy kolejne 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować