Kruche babeczki czekoladowe z truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kruchutkie babeczki z czekoladą i truskawkami. Takie połączenie nie ma sobie równych! Można przygotować małe babeczki, ale także mini tartę i udekorować ją plasterkami truskawek.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    170 g mąki pszennej
    100 g zimnego masła
    60 g cukru pudru
    1 żółtko

    Krem czekoladowy:
    50 g gorzkiej czekolady
    50 g mlecznej czekolady
    4 łyżki gorącego mleka
    100-150 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%

    Dodatkowo:
    300 g truskawek

    Glazura:
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżeczki cukru pudru
    8 łyżek zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki czekoladowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto od razu rozwałkować pomiędzy folią spożywczą lub papierem do pieczenia (nie będzie się kleić) na grubość około 5 mm. Za pomocą szklanki wykrawać koła, wylepić nimi foremki do babeczek wysmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką (można oprószyć również zmielonymi orzechami). Ciasto nakłuć widelcem i umieścić na płaskiej blaszce. Schłodzić w lodówce.





    W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Gdy nabierze odpowiedniej temperatury wstawić babeczki z blaszką do piekarnika i piec przez ok. 10-15 minut.



    Po tym czasie wyjąć i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremek. Ostudzić.
  • 2. Krem czekoladowy: Czekolady drobno posiekać i rozpuścić w gorącym mleku. W razie potrzeby podgrzać kilka sekund w mikrofalówce lub pomóc sobie kąpielą wodną. Przestudzić.


    Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wlać przestudzoną czekoladę i zmiksować do uzyskania jednolitego kremu.


    Gotowym kremem napełnić spody babeczek. Wierzch udekorować truskawkami.
  • 3. Glazura: Żelatynę wymieszać z cukrem pudrem, a następnie zalać zimną wodą. Podgrzać kilka sekund w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż żelatyną się rozpuści. Przestudzić.



    Tężejącą glazurą wysmarować truskawki. Smacznego!

Porady

Przepis na ok. 15 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować