Kruchutkie babeczki z czekoladą i truskawkami. Takie połączenie nie ma sobie równych! Można przygotować małe babeczki, ale także mini tartę i udekorować ją plasterkami truskawek.
Składniki:
Ciasto kruche:
170 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
60 g cukru pudru
1 żółtko
Krem czekoladowy:
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
4 łyżki gorącego mleka
100-150 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
Kruche babeczki czekoladowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto od razu rozwałkować pomiędzy folią spożywczą lub papierem do pieczenia (nie będzie się kleić) na grubość około 5 mm. Za pomocą szklanki wykrawać koła, wylepić nimi foremki do babeczek wysmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką (można oprószyć również zmielonymi orzechami). Ciasto nakłuć widelcem i umieścić na płaskiej blaszce. Schłodzić w lodówce.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Gdy nabierze odpowiedniej temperatury wstawić babeczki z blaszką do piekarnika i piec przez ok. 10-15 minut.
Po tym czasie wyjąć i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremek. Ostudzić.
2.Krem czekoladowy: Czekolady drobno posiekać i rozpuścić w gorącym mleku. W razie potrzeby podgrzać kilka sekund w mikrofalówce lub pomóc sobie kąpielą wodną. Przestudzić.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wlać przestudzoną czekoladę i zmiksować do uzyskania jednolitego kremu.
3.Glazura: Żelatynę wymieszać z cukrem pudrem, a następnie zalać zimną wodą. Podgrzać kilka sekund w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż żelatyną się rozpuści. Przestudzić.
Komentarze