Krucha tarta a la "ciasto milionera" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej kakao, puder i proszek - mieszamy.
Następnie dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę i jajko - zagniatamy ciasto.
Kule ciasta owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Ciasto posypujemy mąką i wałkujemy na cienkie.
Formę do tarty delikatnie natłuszczamy.
Ciasto nawijamy na wałek, następnie rozwijamy je na foremce.
Dociskamy do dna i boków, pozbywamy się nadmiaru ciasta.
Tartę nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i posypujemy ryżem -
żeby nie urosło.
Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180stopni,
po tym czasie zdejmujemy folię, i pieczemy jeszcze jakieś 10 minut.
Gdy tarta ostygnie, nakładamy na nią masę kajmakową i równomiernie rozprowadzamy.
Czekolady łamiemy na kawałki i podgrzewamy w kąpieli wodnej.
Dodajemy masło - cały czas mieszamy by się nie przypaliła!
Orzechy drobno siekamy lub rozgniatamy tłuczkiem
i wysypujemy je na kajmak.
Następnie wylewamy czekoladę -
łyżeczką wyrównujemy, by cała warstwa była zakryta.
Tartę wkładamy do lodówki.
Można ozdobić bitą śmietaną, czekoladowymi dekoracjami, orzechami.
Komentarze