Ciasto a la Tiramisu

4.99 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Bardzo smaczne i ładnie wyglądające ciasto. Dwa blaty miodowego ciasta przełożone są masą grysikową. W środku ułożone są biszkopty maczane w kawie. Ciasto najlepsze jest po 2 dniach, kiedy lekko odwilgnie.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto (na 2 blaty):
    75 g masła
    160 g cukru
    3 łyżki miodu
    1 duże jajko
    1 czubata łyżeczka sody
    1 lekko zaokrąglona łyżka rozpuszczalnej kawy
    400 g mąki pszennej

    Masa:
    500 ml mleka
    150 g cukru
    4 zaokrąglone łyżki błyskawicznej kaszki manny
    250 g masła

    Ponadto:
    200 g podłużnych biszkoptów

    Poncz:
    150 ml gorącej wody
    1 łyżka kawy

    Polewa:
    100 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.99 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Tiramisu Ciasto

Ciasto a la tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto (na 2 blaty):
    Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, kawę i miód, zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać mąkę i sodę, wymieszać łyżką do uzyskania odchodzącego od ścianek rondelka ciasta. Odstawić do przestygnięcia na ok. 5-10 minut. Wbić jajko, wyrobić na jednolite ciasto. Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie równe części, wyłożyć do dwóch form do pieczenia o tej samej wielkości 30x25 cm. Lekko posypać wierzch mąką. Małym wałkiem lub rękami równo rozprowadzić na całej powierzchni blachy. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  • 2. Masa:
    Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier i kaszkę mannę, mieszając doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszając, gotować 3 minuty. Ugotowaną kaszkę wstawić do zimnej wody, mieszając, wystudzić. Masło włożyć do miski, ucierać mikserem dodając powoli zimną kaszkę.
  • 3. Poncz:
    Do gorącej wody wsypać kawę, wymieszać, ostudzić.
  • 4. Polewa:
    Do niedużego garnka wlać ok. 1 szklankę wody, zagotować. Na duży talerz połamać czekoladę, wlać olej. Talerz położyć na garnku z wrzącą wodą na ok.2-3 minuty, wymieszać do połączenia się składników.
  • 5. Wykonanie:
    Na blat miodowego ciasta wyłożyć połowę masy. Biszkopty krótko maczać w kawie, układać jeden obok drugiego. Wyłożyć resztę masy, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch polać gorącą polewą, równo rozprowadzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować