Krówka kawowo-dżemowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do blachy (30x40),z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min.175*.
2.warstwa wiśniowa- Dżem przełożyć do garnka,wsypać suchą żelatynę.Dobrze wymieszać. Odstawić do napęcznienia.Podgrzać do rozpuszczenia żelatyny.Odstawić do gęstnienia.Posmarować biszkopt.
3.warstwa herbatników i masy krówkowej-Ciastka najpierw posmarowane każde osobno,masą krówkową i układać na dżemie. Resztę masy wyłożyć i rozsmarować.
4.pianka i herbatniki- Kawę i żelatynę rozpuścić we wrzątkach, każdą osobno, potem połączyć razem.Odstawić do letniego,od czasu do czasu mieszając.Śmietanę schłodzoną ubić z cukrem, potem śnieżką. Następnie dolewać żelatyno-kawę i zmiksować krótko.Wyłożyć na ciasto a na niego warstwę herbatników.
5.polewa- Na parze rozpuścić składniki i letnim posmarować herbatniki.Na górę można pokruszyć dodatkowo beziki.
Komentarze