KRÓWKA KAWOWO-DŻEMOWA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Trochę inna krówka z warstwą wiśniową i pianką.Ciasto warstwowe bardzo dobre.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki
    biszkopt:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -3/4 szklanki mąki tortowej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -1 łyżka octu
    -3 łyżki oleju
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    masa wiśniowa:
    -2 słoiczki dżemu wiśniowego-po 410 g.
    -4 łyżeczki żelatyny

    warstwa ciastek:
    - herbatniki jasne-250 g.

    masa krówkowa:
    -puszka gotowej masy krowkowej

    pianka kawowa:
    -2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    -1/3 szklanki wrzątku
    -3 łyżki żelatyny
    -1/2 szklanki wrzątku
    -1/2 l.śmietany 36%
    -1 śnieżka
    -2 cukry waniliowe
    -5 łyżek cukru pudru

    warstwa ciastek:
    -herbatniki kakaowe-250 g.

    polewa czekoladowa:
    -1 gorzka czekolada
    -1 mleczna czekolada
    -1/4 margaryny
    -3 łyżki mleka.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krówka kawowo-dżemowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do blachy (30x40),z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min.175*.
  • dżem 2. warstwa wiśniowa- Dżem przełożyć do garnka,wsypać suchą żelatynę.Dobrze wymieszać. Odstawić do napęcznienia.Podgrzać do rozpuszczenia żelatyny.Odstawić do gęstnienia.Posmarować biszkopt.
  • masa krówkowa 3. warstwa herbatników i masy krówkowej-Ciastka najpierw posmarowane każde osobno,masą krówkową i układać na dżemie. Resztę masy wyłożyć i rozsmarować.
  • ciastka 4. pianka i herbatniki- Kawę i żelatynę rozpuścić we wrzątkach, każdą osobno, potem połączyć razem.Odstawić do letniego,od czasu do czasu mieszając.Śmietanę schłodzoną ubić z cukrem, potem śnieżką. Następnie dolewać żelatyno-kawę i zmiksować krótko.Wyłożyć na ciasto a na niego warstwę herbatników.
  • polewa 5. polewa- Na parze rozpuścić składniki i letnim posmarować herbatniki.Na górę można pokruszyć dodatkowo beziki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować