Domowa krówka

4.5 (181 ocen)

  • 2 godz.

przepis dostałam od koleżanki, najprostsza w wykonaniu krówka, w smaku przypominająca batoniki sprzedawane za czasów mojego dzieciństwa, mąż ją uwielbia

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt upieczony na blachę 23x38cm lub mniejszą
    masa:
    3 szklanki cukru
    2 szklanki mleka
    duży cukier waniliowy
    kostka margaryny
    orzechy, rodzynki
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Krówki

Domowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko razem z cukrem i cukrem waniliowym wkładamy do garnka, zagotowujemy. Gdy masa się zagotuje ustawiamy pod garnkiem bardzo mały ogień, gotujemy ok 1,5 godz co jakiś czas mieszając, żeby masa się nie przypaliła (można ustawić trochę większy ogień ale trzeba ciągle mieszać).
    Gdy masa zgęstnieje i nabierze koloru krówki dodać orzechy i rodzynki. Odstawić masę do wystudzenia. Gdy masa będzie jeszcze lekko ciepła dodajemy pokrojoną kostkę margaryny i mieszamy do rozpuszczenia. Masę wylewamy na biszkopt, odstawiamy do stężenia.

Porady

Zamiast biszkoptu na spód można dać kruche ciasto lub herbatniki czy gotowe biskopty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Krówki Orzechy Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować