Składak

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ciasto nazwałam "składak" gdyż poskładane jest z kilku różnych ciast. Wyszło bardzo pyszne.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1.Biszkopt orzechowy
    10 jajek
    szczypta soli
    1 szklanka cukru kryształu
    8 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl. mielonych orzechów
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2. Szarlotka
    45 dkg mąki
    10 dkg cukru kryształu
    20 dkg miękkiej margaryny
    3 żółtka
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    8 sporych jabłek
    cukier i cynamon do smaku

    3. sernik gotowany
    1 kg sera białego, zmielonego
    15 dkg margaryny
    20 dkg cukru
    4 żółtka
    olejek rumowy (kilka kropel)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 6 łyżkach mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Biszkopty

Składak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. 1.
    Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli i cukrem. Następnie ciągle ubijając, dodawać kolejno po jednym żółtku i obie mąki z proszkiem.
    Na koniec dodać orzechy i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem i piec w temp 170*C ok 25-30 minut.
    Po wystudzeniu przekroić na dwa placki.

    2.
    Ze składników zagnieść jednolite ciasto i podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć dno blaszki o tych samych wymiarach jak na biszkopt orzechowy.
    Podpiec w piekarniku ok. 10 min. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Jabłka rozłożyć na podpieczonym spodzie i posypać cukrem i cynamonem. Wierzch przykryć drugą, rozwałkowana częścią ciasta, ponakówać widelcem i upiec na złoty kolor-ostudzić.

    3.
    Ser, margarynę, cukier i żółtka włożyć do rondla i gotować na małym ogniu ciągle mieszając aż powstanie jednolita rzadka masa. Na koniec dodać mleko z mąką ziemniaczaną ciągle mieszając.
    Gdy zacznie gęstnieć przekładać placek ...

    Przełożenie ciasta:
    Pierwsza część biszkoptu orzechowego na niego rozłożyć połowę gorącej masy serowej, na ser położyć szarlotkę, na nią druga połowa masy serowej i przykryć drugą częścią biszkoptu.
    Wierzch polać polewą i udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.33 (218 ocen)

Opublikowany w Magazynie
anastazja

To może cię zainteresować