1.1. 1.
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli i cukrem. Następnie ciągle ubijając, dodawać kolejno po jednym żółtku i obie mąki z proszkiem.
Na koniec dodać orzechy i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem i piec w temp 170*C ok 25-30 minut.
Po wystudzeniu przekroić na dwa placki.
2.
Ze składników zagnieść jednolite ciasto i podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć dno blaszki o tych samych wymiarach jak na biszkopt orzechowy.
Podpiec w piekarniku ok. 10 min. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jabłka rozłożyć na podpieczonym spodzie i posypać cukrem i cynamonem. Wierzch przykryć drugą, rozwałkowana częścią ciasta, ponakówać widelcem i upiec na złoty kolor-ostudzić.
3.
Ser, margarynę, cukier i żółtka włożyć do rondla i gotować na małym ogniu ciągle mieszając aż powstanie jednolita rzadka masa. Na koniec dodać mleko z mąką ziemniaczaną ciągle mieszając.
Gdy zacznie gęstnieć przekładać placek ...
Przełożenie ciasta:
Pierwsza część biszkoptu orzechowego na niego rozłożyć połowę gorącej masy serowej, na ser położyć szarlotkę, na nią druga połowa masy serowej i przykryć drugą częścią biszkoptu.
Wierzch polać polewą i udekorować.
Komentarze