Sałatka drobiowo-ryżowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pierwszy raz robiłam tą sałatkę na rodzinną imprezę. Wszystkim bardzo smakowała.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szklanki długoziarnistego ryżu
    filet z piersi kurczaka
    3-4 ogórki korniszony
    po pół czerwonej i żółtej papryki
    pęczek koperku
    2 ząbki czosnku
    2 czubate łyżeczki kucharka
    2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    szczypta pieprzu
    2-3 łyżki oliwy

    sos: 3/4 szklanki majonezu
    2 łyżeczki curry w proszku

Sałatka drobiowo-ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sałatka drobiowo-ryżowa 1. 1. Ryż ugotować w dużej ilości wody z 1 łyżeczką kucharka, odsączyć na sicie.
    Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę, wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, pieprzem i słodką papryką. Usmażyć na oliwie, ostudzić. Ogórki i oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę.
    Koperek posiekać. Składniki na sałatkę wymieszać.
  • Sos do sałatki 2. 2. Majonez wymieszać z curry, doprawić do smaku pieprzem i odstawić na kilka minut do lodówki. Następnie polać sosem sałatkę lub wymieszać i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy