Krokiety z pieczarkami, zółtym serem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę, dodać mleko, jajka, piwo,olej wodę, cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem, tak aby ciasto było gładkie i nie miało grudek. Odstawić ciasto aby "odpoczęło" na ok.30-40 min.
2.Przed smażeniem sprawdzić gęstość ciasta-nie może być za gęste, ponieważ naleśniki podczas zwijania będą się łamały, ewentualnie dolać wody. Smażyć na rozgrzanej suchej patelni (olej mamy już w cieście) z obu stron nie spiekając naleśników zbyt mocno.
3.Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka dodać szczyptę soli i łyżkę oleju i smażyć aż do całkowitego odparowania wody którą puściły pieczarki
4.Następnie umyć pierś z kurczaka, osuszyć mięso ręcznikiem papierowym i drobno pokroić. Na patelnię dodać łyżkę oleju, mięso, czosnek granulowany, sol, pieprz, paprykę i zioła prowansalskie. Obsmażyć kurczaka na złoto
5.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce umieścić usmażone mięso, podsmażone i ostudzone pieczarki i ser. Wymieszać wszystko razem i ewentualnie doprawić, tak aby farsz był pikantny
6.Rozkładamy naleśniki na płasko, na każdym układamy dużą łyżkę farszu i zawijamy w kopertę. Ważne aby nie nakładać zbyt dużo farszu, bo wtey naleśniki nam popękają.
7.Jajka rozbić, roztrzepać i doprawić solą i pieprzem. Zawinięte naleśniki panierować najpierw jajku, potem w bułce tartej.
8.Krokiety smażymy na średnim ogniu, na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Po ściągnięci z patelni układamy na ręcznikach papierowych, aby pozbyć sie nadmiaru tłuszczu.
9.Sos. do miseczki wkladamy jogurt, majonez, ketchup i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy doprawiając przyprawami . Odstawiamy do chłodzenia. Krokiety serwujemy na gorąco wraz z sosem czosnkowym. Smaczngo!
Komentarze