Krokiety z kurczakiem i pieczarkami

  • wyświetlono: 3395 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Tradycyjne polskie danie. Doskonały sposób na zagospodarowanie resztek pieczonego mięsa nie tylko z kurczaka. Złociste i chrupiące krokiety wywołają uśmiech na twarzy każdego łasucha.

PolskaGotuje
  • 8 porcje
  • Średni

Składniki

- mąka pszenna: 250 gramów
- woda gazowana: 1 szklanka
- zsiadłe mleko lub maślanka: 1 szklanka
- jajka: 2 sztuki
- skórka ze słoniny lub boczku: 1 sztuka
- sól: 1 szczypta

- kremowy biały serek: 150 gramów
- pieczone mięso z kurczaka: 250 gramów
- pieczarki: 200 gramów
- koperek: 1 pęczek
- czosnek: 1 ząbek
- bułka tarta: 3 szczypty

- mąka pszenna: 50 gramów
- Jajko: 1 sztuka
- bułka tarta: 50 gramów

Sposób przygotowania przepisu:

Krokiety z kurczakiem i pieczarkami

  • 1. Naleśniki:
    1. Do miski wsypać mąkę. W drugim naczyniu lekko ubić jajka, dodać sól, wodę i zsiadłe mleko lub maślankę, wszystko dobrze wymieszać. Mokre składniki powoli wlewać do mąki intensywnie mieszając. Za pomocą rózgi lub miksera wyrobić ciasto bez grudek* o konsystencji śmietanki.
    2. Rozgrzać patelnię**, delikatnie natłuścić skórką ze słoniny. Wylewać po trochu ciasto, starannie rozprowadzając je po całej patelni. Naleśnik smażyć do momentu gdy ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Cienkie naleśniki wystarczy smażyć z jednej strony.
    3. Naleśniki układać na talerzu odwróconym do góry dnem. Po usmażeniu stos naleśników przykryć drugim talerzem i pozostawić tak na kilka minut.
    *ciasto z grudkami można uratować przecierając je przed drobne sitko
    ** warto mieć w kuchni specjalną, lekką patelnię do naleśników
  • 2. Farsz:
    1. Pieczarki ścieramy na grubej tarce, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i dusimy na oliwie przez 3 - 5 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
    2. Mięso z kurczaka bardzo drobno siekamy, ewentualnie rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy twarożek, pieczarki i posiekany koperek oraz sól do smaku i wyrabiamy na gładką masę. Na koniec wsypujemy 2 - 3 garści bułki tartej i dokładnie mieszamy.
  • Krokiety z kurczakiem i pieczarkami3. Krokiety:
    1. Dwie czubate łyżki farszu układamy w górnej części naleśnika. Następnie zakładamy boki i całość zwijamy. Krokiety wstawiamy do lodówki na 15 minut.
    2. Schłodzone krokiety obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Obsmażamy na klarowanym maśle na rumiano.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiKurczaklatozimaobiadwiosnakomuniakrokietykuchnia polskajesieńślub

Komentarze

Podobne przepisy

Krokiety z pieczarkami i jajkiem

Dodane przez: aza26

Krokiety z pieczarkami jajkiem i żółtym serem

Coś na piątkową pokusę i nie tylko...

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami

Dodane przez: joanna30

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami

Wyszły pyszne i sycące. Rodzinka...

Krokiety z pieczarkami i jarmużem

Dodane przez: Martyna1991

Krokiety z pieczarkami i jarmużem

Krokiety z warzywnym wnętrzem wzbogaconym...

Krokiety Z Pieczarkami I Mięsem Z Rosołu

Dodane przez: gotowanietoproste

Krokiety Z Pieczarkami I Mięsem Z Rosołu

Lubię krokiety i dość często je...

Krokiety z miesem  i pieczarkami

Dodane przez: Klaudia0318

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Pyszne krokieciki, trochę czasochłonne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE