Danie idealne dla amatorów grzybków i kapusty kiszonej. Danie wymaga odrobiny czasu, ale przygotowując większą ilość, część zawsze wkładam do zamrażalnika, a potem tylko już rozmrażam, panieruje i obiad gotowy :)
2 godz. 40 min
Składniki:
Składniki na ciasto- (powstało 15 naleśników)
2 jajka
odrobina vegety
320 g mąki pszennej
300 ml mleka
150 ml wody gazowanej
150 ml wody
2 łyżki oleju
Farsz:
pół kg kapusty kiszonej
pół kg pieczarek
dwie średnie cebulki
odrobina oleju
pieprz i sól do smaku
Krokiety z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka roztrzepujemy mikserem, następnie dodajemy odrobinę vegety oraz przesianą mąkę. Kolejno wlewamy mleko, wodę zwykłą i gazowaną. Całość dokładnie miksujemy aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, na koniec wlewamy olej i jeszcze chwilę miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 20 minut do lodówki.
2.Wyjmujemy ciasto i na rozgrzanej patelni smażymy cieniutkie naleśniki, do momentu aż zarumienią się obu stron. Przewracamy przy pomocy łopatki .
3.Farsz:
Kapustę gotujemy około 30 minut od momentu zagotowania, następnie odcedzamy, dokładnie wyciskamy i siekamy nożem. Posiekaną kapustę wrzucamy do miski.
Następnie pieczarki myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy. Odcedzamy, wystudzone siekamy na mniejsze kawałki, wsypujemy do miski z kapustą.
Cebulkę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju i dodajemy do farszu.
Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Farsz gotowy.
4.Farsz nakładamy na naleśniki i składamy.
Panierujemy najpierw w jajku potem w bułce, wkładamy na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony. Krokiety gotowe :) Smacznego :)
Komentarze