Krokiety z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Krokiety z pieczarkami - ich przygotowanie jest dość czasochłonne, ale warto:). Jeśli zrobimy ich więcej, odgrzane również smakują dobrze. Jeśli planujemy zrobić je na wigilię - możemy zamrozić zwinięte, bez panierki, wyjąć dzień przed a usmażyć przed kolacją:). Będą smakowały jak świeże. Podaję przepis na dużą ilość - by wystarczyło na 2 obiady i na zamrożenie:).

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Naleśniki:
    3 szklanki mąki
    2 szklanki wody gazowanej
    2 szklanki mleka
    5 jajek L
    1/4 szklanki oleju
    1 łyżeczka soli

    Farsz:
    2 kg pieczarek
    3 duże cebule
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu
    sól do smaku
    olej

    Dodatkowo:
    3-4 jajka
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Naleśniki

Krokiety z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron.
  • 2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche.
  • 3. Farsz nakładamy na środek naleśnika. Składamy najpierw boki a później górę i dół. Zwijamy w kształt krokieta.
  • 4. Tak przygotowane krokiety maczamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce. Smażymy na sporej ilości oleju, z dwóch stron do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować