Krokiety z mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Duża porcja krokietów. Farsz wspaniale smakuje, gdy dodamy trochę pieczeni z poprzedniego dnia

  • 60 min

Składniki:

  • farsz:
    1 pierś z kurczaka
    włoszczyzna
    2 plastry pieczeni (np. z karkówki)
    1 duża cebula
    3 łyżki oleju
    sól, pieprz

    zasmażka:
    1 łyżeczka mąki
    1 łyżeczka masła
    0,5 szkl. mleka

    naleśniki (treściwe, czyli nie-cieniutkie :))
    3 szkl. mąki
    4 jajka
    3 szkl. mleka
    0,5 szkl. wody
    4 łyżki oleju
    szczypta soli

    panierka:
    2 jajka
    2 łyżki mleka
    bułka tarta

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Naleśniki

Krokiety z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Pierś z kurczaka ugotować z warzywami. Wywar zachować np. na zupę. Zostawić 1 marchewkę do zmielenia do farszu.
    Ostudzoną pierś z kurczaka zmielić, zmielić też pieczeń, a na końcu zmielić marchewkę.
    Cebulę dusić na oleju przez 6-7 minut na małym ogniu. Dodać do farszu.
    Zrobić zasmażkę: mąkę wsypać do garnuszka, dodać masło i stale mieszając rozpuścić masło. Dodawać po trochu mleko, cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zagotować i wlać zasmażkę do farszu. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

    Naleśniki:
    Jajka wymieszać z mlekiem, wodą i olejem, dodać mąkę i sól i wymieszać trzepaczką tak, aby powstało gładkie ciasto. Odstawić ciasto na około godzinę, lub od razu smażyć naleśniki, gdy nie mamy czasu.

    Krokiety:
    Na każdy usmażony naleśnik położyć 1 słuszną łyżkę farszu (1 mocno kopiastą) i zwinąć w kopertę.
    Jajka do panierki wymieszać z mlekiem. Krokiety panierować w jajku, bułce tartej i smażyć na oleju na niezbyt silnym ogniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować