Krokiety z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Pierś z kurczaka ugotować z warzywami. Wywar zachować np. na zupę. Zostawić 1 marchewkę do zmielenia do farszu.
Ostudzoną pierś z kurczaka zmielić, zmielić też pieczeń, a na końcu zmielić marchewkę.
Cebulę dusić na oleju przez 6-7 minut na małym ogniu. Dodać do farszu.
Zrobić zasmażkę: mąkę wsypać do garnuszka, dodać masło i stale mieszając rozpuścić masło. Dodawać po trochu mleko, cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zagotować i wlać zasmażkę do farszu. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Naleśniki:
Jajka wymieszać z mlekiem, wodą i olejem, dodać mąkę i sól i wymieszać trzepaczką tak, aby powstało gładkie ciasto. Odstawić ciasto na około godzinę, lub od razu smażyć naleśniki, gdy nie mamy czasu.
Krokiety:
Na każdy usmażony naleśnik położyć 1 słuszną łyżkę farszu (1 mocno kopiastą) i zwinąć w kopertę.
Jajka do panierki wymieszać z mlekiem. Krokiety panierować w jajku, bułce tartej i smażyć na oleju na niezbyt silnym ogniu.
Komentarze