Kolejny pomysł na drugie danie z mięsa z niedzielnego rosołku.Krokiety z mięsem. zapraszam !!!
Składniki:
Składniki na ciasto:
1 jajko
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl wody
1/2 szkl mąki
2 łyżki masła rozpuszczonego
szczypta soli
papryka ostra i słodka ( po szczypcie lub jak ktoś woli może dać więcej do smaku )
Składniki na farsz:
1 duża lub 2 małe ćwiartki z kurczaka
1 mała cebulka sparzona i podduszona na oleju
sól, pieprz do smaku
Krokiety z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać i odstawić na czas przygotowania farszu.
2.Mięso z rosołu pozbawiamy kości, chrząstek i skórek, mielimy w maszynce. Dodajemy do niego zeszkloną cebulkę, całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem do smaku.
3.Smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu ( zawsze dzielę sobie mniej więcej w misce na ile starczy mi naleśników ) i zwijamy.
4.Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor na patelni. Smacznego !!!
Komentarze