Krokiety z jajecznym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie farszu zaczynamy od namoczenia bułek lub chleba w mleku.
Następnie ugotowane na twardo jajka mielimy w malakserze na drobno lub trzemy na tarce jarzynowej.
Szczypiorek bardzo drobno siekamy i dodajemy do jajek.
Cebulkę oraz czosnek również bardzo drobno siekamy i smażymy na łyżce masła.
Dodajemy do jajek.
Chleb lub bułki odsączamy z mleka i dodajemy do całości.
Przyprawiamy wegetą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Można spróbować, czy smak farszu nam odpowiada i ewentualnie doprawić.
Naleśnika rozkładamy, dajemy trochę farszu i składamy.
Gdy mamy wszystkie krokiety zrobione (mi wyszło 14 sztuk z podanych proporcji farszu)
dajemy do miseczki jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy troszkę wody.
Do drugiej miseczki dajemy bułkę tartą.
Obtaczamy krokiety w jajku i potem w bułce tartej.
Smażymy na złoty kolor i gotowe :-)
Takie krokieciki są przepyszne, tanie, szybkie i łatwe-same zalety :-)
Komentarze