Takie krokiety to świetna propozycja na smaczne danie obiadowe. Farsz pieczarkowo-jajeczny doskonale współgra z ciastem naleśnikowym. Tradycyjnie panierowane i usmażone na chrupko pasują niemalże do każdej zupy.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki ( na ok.10 sztuk krokietów )
CIASTO NALEŚNIKOWE
- 2 i 1/2szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- szczypta soli, szczypta cukru
NADZIENIE
- 0,5 kg.pieczarek
- 4 jaja na ugotowane na twardo
- 1 surowe jajo
- pęczek zielonej pietruszki
- sól, pieprz,czosnek mielony, papryka czerwona mielona
DODATKOWO do panierki
- bułka tarta
- jajko
- olej do smażenia
Krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor.
Pieczarki i ugotowane jajka ścieram na tarce o dużych oczkach. Pieczarki lekko podsmażam do odparowania wody, studzę. Do ostudzonych pieczarek dodaje starte jajka, sól, pieprz, czosnek, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, wbijam surowe jajko. Mieszam aż do połączenia składników. Nakładam po łyżce farszu na naleśnika i składam w prostokąt. Panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę na oleju na średnim ogniu do zrumienienia.
Komentarze