Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

5 (174 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowania żywności. Z resztą naleśniki często goszczą na stole u mnie w domu. Zarówno na słono, jak i na słodko, na śniadanie, obiad czy kolacje. Są podstawą wielu przygotowywanych przeze mnie dań.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe (5-7 sztuk naleśników)
    0,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki wody mineralnej
    1 szklanki mąki
    1 jajka
    Szczypta soli
    Łyżeczka oleju

    Farsz
    50 dag gotowanego mięsa (np. z rosołu)
    Gotowane warzywa z rosołu (nie muszą być koniecznie, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera)
    1 cebula
    Sól, pieprz
    olej

    2 jajka do panierowania
    Bułka tarta do panierowania
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Naleśniki

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz
    Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso i warzywa z rosołu zmielić w maszynce sitkiem ze średnimi lub małymi otworami. Dodać cebulę, przyprawić, dobrze wymieszać.

    Naleśniki
    Mleko, wodę i jajko wymieszać. Dodać mąkę i połączyć (mikserem) tak, aby nie powstały grudki. Dodać sól i olej wymieszać. Usmażyć naleśniki.

    Usmażone naleśniki smarować mięsnym nadzieniem i zwijać w krokiety.

    Jajka rozbić i roztrzepać widelcem. Maczać w nich krokiety i obtaczać w bułce tartej. Następnie na rozgrzanym oleju smażyć krokiety z ruskim farszem na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować