Krokiety rybne z kapustami

3.25 (4 ocen)

  • 50 min

Boże Narodzenie tuż, tuż:)

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    3 szklanki mąki
    2 szklanki mleka
    1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    2 jajka
    Sól

    Farsz rybno – kapuściany:
    400g kiszonej kapusty
    200g białej kapusty
    500g dowolnej surowej ryby – dorsz, sola, mintaj
    2 marchewki
    1 cebula
    1 mała pietruszka
    Posiekany koperek lub natka pietruszki
    Sól, pierz cytrynowy lub ziołowy
    Ok. 3 jajek i bułka tarta do panierowania
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

3.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety rybne z kapustami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki zmiksować na gładką i jednolitą masę. Gdyby było za gęste dolać wody mineralnej. Odstawić na przynajmniej pół godziny do lodówki. Usmażyć cienkie naleśniki.
  • 2. Farsz rybno – kapuściany: Obie kapusty oraz cebulę bardzo drobno pokroić. Podlać wodą i dusić do miękkości razem ze startą na drobnych oczkach marchewką i pietruszką. Po tym czasie warzywa przełożyć na sito aby woda całkowicie odciekła. W między czasie rybę oczyścić z ewentualnych ości i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Pokroić w kostkę, dołożyć do warzyw. Wszystko razem połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dołożyć koperek. Farsz nakładać na naleśniki zwinąć jak krokiety. Panierować w jajku i bułce. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

Porady

gdyby rybę było ciężko obrać z ości należy ją zmielić w maszynce przed włożeniem do warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować