Pierwszy raz robiłam te krokiety i naprawdę bardzo nam posmakowały. Podałam je z sosem pieczarkowym. Zapraszam :)
Składniki:
Składniki na 10-12 krokietów
około 1 kg ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków
2 jajka ( jeśli mam mało ziemniaczków to wystarczy 1 jajko )
1/2 do 3/4 szkl mąki ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do
dajemy 3/4 szkl )
1 główka cebuli
5-6 pieczarek do środka
sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
1 jajko + mąka + bułka tarta do panierowania
Krokiety bez mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przekładam do miski, jeśli są wczorajsze to musimy je
przegnieść przez praskę.
2.Wbijam jajko/jajka dodaje mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz
sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam
odpowiada.
3. Następnie szklę cebulkę na oleju i od razu dodaje do masy
ziemniaczanej. Na tym samym oleju przesmażam pieczarki i po lekkim
przestygnięciu dodaje je do ziemniaków. Mieszam całość i zaczynam
formować podłużne krokieciki.
4. Obtaczam je najpierw w mące potem w jajku ( jajko doprawiamy solą,
pieprzem i papryką i roztrzepujemy jak do schabowych ) na sam koniec w
bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego !
Komentarze