Lenistwo czasami wdaje się we znaki, a jeść coś tak pysznego jak krokiety, chce się. No to pogłówkowaliśmy i oto są. Krokiety bez naleśników. Oczywiście z obiadu sprzed dnia.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g ugotowanych żołądków drobiowych
150 g pieczarek
1 cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
300 g kapusty kiszonej
2 liście laurowe
200 ml rosołu drobiowego
4 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka bułki tartej
sól, pieprz
Krokiety bez naleśników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane żołądki kroimy na mniejsze kawałki. Razem z pokrojonymi pieczarkami i posiekaną cebulą smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy kapustę, liście laurowe, dodajemy rosół i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty.
Tak przygotowany farsz studzimy, 1/3 mielimy, dodajemy z powrotem do farszu, wbijamy 1 jajko, wsypujemy bułkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy krokiety, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach z dodatkiem soli, pieprzu i papryki, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy z barszczem.
Komentarze