Gołąbki bez mięsa

4.5 (194 ocen)

Nie tylko gołąbki z miesem są pyszne.

Składniki:

  • 20 dag kaszy jęczmiennej
    10 dag suszonych grzybów
    20 dag pieczarek
    10 dag margaryny
    1 cebula
    4 jajka
    1 główka białej kapusty
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki bez mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę sparzyć zdejmując z niej liść po liściu i nożem ściąć z liści twardy główny nerw.
    Kaszę opłukać, zalać wodą 1 cm powyżej kaszy dodać łyżeczkę jarzynki i ugotować oraz wystudzić, jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Grzyby suszone namoczyć i ugotować, a po wystudzeniu skręcić przez maszynką, pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę w kosteczkę i podsmażyć na margarynie. Zimną kaszę wymieszać z pieczarkami, cebulą oraz grzybami i jajkami, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Na sparzonym liściu kapusty kłaść porcję farszu i zwijać gołąbki w dużym garnku ułożyć ciasno gołąbki i zalać je wodą osoloną do smaku i pod przykryciem gotować do miękkości kapusty.
    Gołąbki podawać z sosem grzybowym lub pieczarkowym, gołąbki zaraz po ugotowaniu sa pyszne, ale ja lubię je podsmażone na maśle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować