Krewetki słodko - kwaśne

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Filipiny: Krewetki słodko - kwaśne

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - krewetki: 45 dekagramów
    - wytrawna sherry: 4 łyżki
    - imbir (świeżo starty): 1 łyżka
    - bulion z kurczaka: 0.5 szklanki
    - sos sojowy: 2 łyżki
    - keczup: 2 łyżki
    - skrobia kukurydziana: 1 łyżka
    - ocet ryżowy: 1 łyżka
    - cukier: 1 łyżka
    - olej sezamowy: 1 łyżeczka
    - pieprz cayenne: 0.25 łyżeczki
    - olej z orzeszków ziemnych: 6 łyżeczek
    - kasztany wodne (posiekane): 2 łyżki
    - orzechy laskowe (posiekane): 2 łyżki
    - szpiank lub rukiew wodna: 3 pęczki
    - papryka (pokrojona w 2,5 cm kostkę): 2 sztuki
    - czosnek (posiekany): 2 ząbki
    - cebula dymka (pokrojona w plasterki): 8 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krewetki słodko - kwaśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać krewetki z 2 łyżkami sherry oraz imbirem. Marynować w chłodnym miejscu przez pół godziny. Wymieszać pozostałe 2 łyżki sherry, bulion, sos sojowy, keczup, skrobię, ocet ryżowy, cukier, olej sezamowy i pieprz. Rozgrzać 2 łyżeczki oleju. Dodać orzechy i smażyć przez minutę. Zdjąć z patelni. Dodać rukiew i smażyć przez minutę. Rukiew rozłożyć na talerze. Na patelni smażyć przez minutę kasztany wodne. Rozłożyć na talerze. Na patelnię dodać kolejne 2 łyżeczki oleju, paprykę oraz czosnek i smażyć przez minutę. Dodać 2 łyżeczki oleju, krewetki i cebulę. Smażyć przez minutę. Wlać przygotowany sos. Gotować mieszając przez 2 minuty. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej rukiew. Posypać orzechami i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce morza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować