Śledzie słodko-kwaśne

5 (195 ocen)

Można je opisać jednym słowem-pycha:)

Składniki:

  • 4 duże płaty śledziowe alla matjas
    1 duża marchewka
    1 pietruszka
    1 cebula
    1,5 ząbka czosnku
    2 małe kiszone ogórki
    2 łyżki oleju
    100 g koncentratu pomidorowego
    2 łyżki ketchupu łagodnego
    1 łyżka sosu słodko-kwaśnego
    3 łyżki octu
    1,5 łyżeczki cukru
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie słodko-kwaśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie przełożyć do miski i zalać je taką ilością wody aby je przykryła i zostawić na noc ( jeśli są bardzo słone to przynajmniej raz zmienić wodę).
  • do cebuli dodać czosnek 2. Następnego dnia cebulę pokroić w cienkie piórka a czosnek drobno. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę i dodać czosnek. Po około 1 minucie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę w cienkie słupki. Lekko podsmażyć. Dodać około 1/2 szklanki wody i dusić aż warzywa będą miękkie.
  • warzywa dusić do miękkosci 3. Gdy to nastąpi dodać pokrojone w cienkie krążki ogórki kiszone i dusić aż zmiękną.
  • dodać mokre składniki 4. Dodać koncentrat, ketchup, sos słodko-kwaśny oraz ocet. Wymieszać. Dodać przyprawy oraz cukier, dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • rybę wymieszać z warzywami 5. W między czasie śledzie wyjąć z wody, osuszyć i pokroić w ukośne paski o grubości około 1,5-2cm. Dodać do warzyw i dobrze wymieszać.Przełożyć do pojemnika próżniowego, odessać powietrze. Odłożyć do lodówki na co najmniej 2 dni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować