Ciasto kretowisko z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe: Margarynę roztapiamy, dodajemy wodę, następnie cukry oraz kakao-zagotuj. Odstaw do wystygnięcia. Następnie dodaj żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Zmiksuj. Białka ubij na puch i dodaj do masy-wymieszaj ręcznie. Piec 35-40min. w 180C. Blaszka 24x34. Po upieczeniu zetnij z góry cienką warstwę i pokrusz.
2.Masa śmietanowa: Kremówkę ubij na puch dodając cukier puder. Następnie dodaj pokruszoną widelcam chałwę oraz startą na tarce o dużych oczkach czekoladę. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie-tężejącą połącz z masą. Połowę masy wylej na ciasto, połóż obrane banany, nakryj resztą kremówki
Komentarze