Kremówka

4.49 (157 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

moje ulubione ciasto :D

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka (ciasto): 30 dekagramów
    - margaryna (ciasto): 1 sztuka
    - Jajko (ciasto): 1 sztuka
    - kwaśna śmietana (ciasto): 3 łyżki
    - mleko (masa): 1 litr
    - mąka (masa): 10 dekagramów
    - mąka ziemniaczana (masa): 10 dekagramów
    - cukier wanilinowy (masa): 2 sztuki
    - jajka (masa): 4 sztuki
    - cukier (masa): 10 dekagramów
    - cukier puder (do posypki): 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać jajko, margarynę, posiekać całość nożem i połączyć, pod koniec dodać kwaśną śmietanę. Wyrobić dosyć miękkie ciasto. W razie potrzeby można dodać jeszcze śmietany żeby ciasto było gładkie. Ciasto zawinąć do woreczka i dać na noc do lodówki. Na drugi dzień upiec 2 biszkopty. Piec w temp. 180 st. przez 15-20 minut.
  • 2. Odlać szklankę mleka, resztę zagotować. W odlanym mleku rozpuścić mąkę zwykłą i ziemniaczaną. Jajka całe ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Na gotujące mleko wlać rozpuszczoną mąkę, ciągle mieszając, Wlać ubite jajka, mieszać i zagotować przez chwilkę, Odstawić, wystudzić.
    Gdy będzie masa zimna wyłożyć na pierwszy biszkopt, potem położyć na tę masę drugi biszkopt. Oprószyć bardzo dokładnie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Komunia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować