Ptysie

4.5 (172 ocen)

super pyszny deser

Składniki:


  • CIASTO
    20 dag mąki tortowej
    13 dag masła
    4 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    KREM
    budyń śmietankowy
    400 ml mleka
    40 dag cukru
    10 dag masła
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i wodę zagotować. Gdy będzie już się gotować dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i mieszać cały czas. Gdy zaczną pojawiać się oznaki wrzenia ciasta. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut do ostygnięcia. Dodać do zimnej masy jajka. Mieszać do uzyskania ciasta. Gdy będzie dobre formułować na brytfannie ptysie. Zapiec w piekarniku w 180 st. przez ok. 30 minut,
  • 2. KREM: Z 400 ml odlewamy pół szklanki i rozmieszamy w tej szklance budyń. Resztę mleka gotujemy. Gdy już ugotujemy dodajemy do niego mleko z budyniem. Gdy się ugotuje pozostaw do wystygnięcia. Gdy będzie zimna masa zmiksować ją z masłem. Na każde jedno ciasto nakładamy szprycą ładnie kremu i przykrywamy drugim ciastkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

ptysie

4.99 (164 ocen)

ptysie

4.99 (164 ocen)

Ptysie

celkapatelka Łatwe do zrobienia 45 min

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wytrawne ptysie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Malinowe ptysie z różowym lukrem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ptysie

akrobatka22 . 60 min

To może cię zainteresować