Kremowa zupa ze szparagów

  • wyświetlono: 234 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Do ugotowania tej zupy zainspirowała mnie książka przepisami Juli Child. Z kilku jej przepisów wzięłam po trochu i wyszła cudowna kremowa zupa. Chociaż sama Julia to się pewnie w grobie przewraca na takie pomieszanie jej przepisów :)

DSC_6044
  • 35min

Składniki

1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek białych szparagów
1 duża drobno posiekana cebula
2 łyżki masła
1/2 szklanki gorącego bulionu drobiowego
1 szklanka wywaru z gotowania szparagów
1/3 szklanki śmietany kremówki
2-3 łyżki mąki
pieprz
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Kremowa zupa ze szparagów

  • 1. Najpierw gotujemy szparagi. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy obciąć im zdrewniałe końcówki. Szparagi związujemy sznurkiem w pęczek i wkładamy do gotującej się wody. Szparagi należy gotować w pozycji pionowej z główkami ponad wodą, dlatego dobrze jest je gotować w wąskim i wysokim garnku. Gotujemy je przez około 5 minut. Ugotowanym zielonym szparagom odcinamy główki i odkładamy je na bok, a pozostałe części szparagów kroimy na mniejsze kawałki. Analogicznie gotujemy białe szparagi, z tym że wcześnie obieramy je ze skórki. Białe szparagi gotujemy dłużej niż zielone, przez około 10-15 minut. Po ugotowaniu białe szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę podsmażamy w rondlu na 1 łyżce masła do czasu aż się zeszkli i zmięknie. Do cebuli dodajemy mąkę i cały czas mieszając, smażymy powoli przez 2-3 minuty. Po tym czasie rondel ściągamy z ognia i stopniowo dolewamy gorący bilion drobiowy. Garnek ponownie stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. W ten sposób powstała nam baza naszej zupy. Do bazy wkładamy pokrojone szparagi (bez pączków, które odłożyliśmy na bok) i rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Do kremu wlewamy około szklankę wywaru z gotowania szparagów oraz śmietanę, dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Jeśli zupa wyszła za gęsta, dolewamy trochę więcej wywaru ze szparagów. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odłożone wcześniej pączki zielonych szparagów podsmażamy na łyżce masła i dekorujemy nimi zupę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszparagi zieloneKremowa zupa ze szparagówszparagi białe

Komentarze

Podobne przepisy

zupa krem ze szparagów

Dodane przez: vanesea

Zupa-krem ze szparagów

Zupa szparagowa to przysmak mojej...

kremowa zupa ze świeżych ogórków

Dodane przez: babka w formie

kremowa zupa ze świeżych ogórków

Ogórkowy sezon w pełni, dostałam...

Zupa krem ze szparagów

Dodane przez: Bernadetta

Dwukolorowa zupa krem ze szparagów

Pyszna, niecodziennie podana, zupa...

image-1jpfq4s

Dodane przez: wiesiołek

Zupa krem ze szparagów

Aksamitna i delikatna, w sam raz...

Zupa wiosenna ze szparagami

Dodane przez: Justyś

Zupa wiosenna ze szparagami

Smacznie, zdrowo i kolorowo

Zupa krem ze szparagów i brokuła

Dodane przez: bogusia82

Zupa krem ze szparagów i brokuła

Prosta do przygotowania a zarazem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE