Do ugotowania tej zupy zainspirowała mnie książka przepisami Juli Child. Z kilku jej przepisów wzięłam po trochu i wyszła cudowna kremowa zupa. Chociaż sama Julia to się pewnie w grobie przewraca na takie pomieszanie jej przepisów :)
Kremowa zupa ze szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw gotujemy szparagi. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy obciąć im zdrewniałe końcówki. Szparagi związujemy sznurkiem w pęczek i wkładamy do gotującej się wody. Szparagi należy gotować w pozycji pionowej z główkami ponad wodą, dlatego dobrze jest je gotować w wąskim i wysokim garnku. Gotujemy je przez około 5 minut. Ugotowanym zielonym szparagom odcinamy główki i odkładamy je na bok, a pozostałe części szparagów kroimy na mniejsze kawałki. Analogicznie gotujemy białe szparagi, z tym że wcześnie obieramy je ze skórki. Białe szparagi gotujemy dłużej niż zielone, przez około 10-15 minut. Po ugotowaniu białe szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę podsmażamy w rondlu na 1 łyżce masła do czasu aż się zeszkli i zmięknie. Do cebuli dodajemy mąkę i cały czas mieszając, smażymy powoli przez 2-3 minuty. Po tym czasie rondel ściągamy z ognia i stopniowo dolewamy gorący bilion drobiowy. Garnek ponownie stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. W ten sposób powstała nam baza naszej zupy. Do bazy wkładamy pokrojone szparagi (bez pączków, które odłożyliśmy na bok) i rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Do kremu wlewamy około szklankę wywaru z gotowania szparagów oraz śmietanę, dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Jeśli zupa wyszła za gęsta, dolewamy trochę więcej wywaru ze szparagów. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odłożone wcześniej pączki zielonych szparagów podsmażamy na łyżce masła i dekorujemy nimi zupę.
Komentarze