Kremowa zupa ze szparagów

0 (0 ocen)

  • 35 min

Do ugotowania tej zupy zainspirowała mnie książka przepisami Juli Child. Z kilku jej przepisów wzięłam po trochu i wyszła cudowna kremowa zupa. Chociaż sama Julia to się pewnie w grobie przewraca na takie pomieszanie jej przepisów :)

  • 35 min

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
    1 pęczek białych szparagów
    1 duża drobno posiekana cebula
    2 łyżki masła
    1/2 szklanki gorącego bulionu drobiowego
    1 szklanka wywaru z gotowania szparagów
    1/3 szklanki śmietany kremówki
    2-3 łyżki mąki
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Kremowa zupa ze szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw gotujemy szparagi. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy obciąć im zdrewniałe końcówki. Szparagi związujemy sznurkiem w pęczek i wkładamy do gotującej się wody. Szparagi należy gotować w pozycji pionowej z główkami ponad wodą, dlatego dobrze jest je gotować w wąskim i wysokim garnku. Gotujemy je przez około 5 minut. Ugotowanym zielonym szparagom odcinamy główki i odkładamy je na bok, a pozostałe części szparagów kroimy na mniejsze kawałki. Analogicznie gotujemy białe szparagi, z tym że wcześnie obieramy je ze skórki. Białe szparagi gotujemy dłużej niż zielone, przez około 10-15 minut. Po ugotowaniu białe szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę podsmażamy w rondlu na 1 łyżce masła do czasu aż się zeszkli i zmięknie. Do cebuli dodajemy mąkę i cały czas mieszając, smażymy powoli przez 2-3 minuty. Po tym czasie rondel ściągamy z ognia i stopniowo dolewamy gorący bilion drobiowy. Garnek ponownie stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. W ten sposób powstała nam baza naszej zupy. Do bazy wkładamy pokrojone szparagi (bez pączków, które odłożyliśmy na bok) i rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Do kremu wlewamy około szklankę wywaru z gotowania szparagów oraz śmietanę, dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Jeśli zupa wyszła za gęsta, dolewamy trochę więcej wywaru ze szparagów. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odłożone wcześniej pączki zielonych szparagów podsmażamy na łyżce masła i dekorujemy nimi zupę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować