Kremowa zupa z białych szparagów

0 (0 ocen)

Delikatna, kremowa i przepyszna zupa z białych szparagów i warzyw.

Składniki:

  • - 500 g białych szparagów
    - 2 średnie ziemniaki
    - 3 średnie marchewki
    - 1 średni por
    - 5 łyżek masła
    - 2 łyżeczki cukru
    - 3 łyżki mąki
    - 1 gałązka lubczyku
    - 1 łyżka śmietany
    kremówki
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa z białych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka zalewamy 1 litrem wody, wsypujemy 1 łyżeczkę soli i 2 łyżeczki cukru oraz dodajemy 1 łyżkę masła. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odcedzamy, wywar zachowujemy.
  • 2. Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy i tniemy w pół krążki. W garnku po gotowaniu szparagów rozpuszczamy 4 łyżki masła i przesmażamy warzywa przez ok. 5 minut. Oprószamy mąką i jeszcze chwilę przesmażamy mieszając. Wlewamy wywar ze szparagów. Dodajemy umytą gałązkę lubczyku. Gotujemy do miękkości warzyw.
  • 3. Odlewamy ok. 3 łyżki zupy mieszamy w niej łyżkę śmietany kremówki i wlewamy do zupy. Dodajemy szparagi i doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować