Kremowa zupa z białych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka zalewamy 1 litrem wody, wsypujemy 1 łyżeczkę soli i 2 łyżeczki cukru oraz dodajemy 1 łyżkę masła. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odcedzamy, wywar zachowujemy.
2.Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy i tniemy w pół krążki. W garnku po gotowaniu szparagów rozpuszczamy 4 łyżki masła i przesmażamy warzywa przez ok. 5 minut. Oprószamy mąką i jeszcze chwilę przesmażamy mieszając. Wlewamy wywar ze szparagów. Dodajemy umytą gałązkę lubczyku. Gotujemy do miękkości warzyw.
3.Odlewamy ok. 3 łyżki zupy mieszamy w niej łyżkę śmietany kremówki i wlewamy do zupy. Dodajemy szparagi i doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze