Kremowa zupa z topinambura i kalafiora

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Moim córeczkom bardzo posmakował topinambur w kremowej zupie. Dzisiaj przygotowałam z dodatkiem kalafiora. Jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Jest zdrowa i zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Fajna propozycja dla osób np. na diecie.

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • bulwy topinambura (ok. 150g),
    3-4 średniej wielkości różyczki kalafiora,
    1 średnia cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    ok. 500 ml gorącej wody ( może być też bulion),
    oliwa z oliwek,
    łyżeczka masła,
    sól, pieprz, curry
    mielone orzechy ( opcjonalnie),
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Kremowa zupa z topinambura i kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie szklimy posiekaną drobno cebulę, dodajemy czosnek ( ja lekko zgniatam go nożem aby lepiej wydobyć jego aromat) i razem podsmażamy ok 1-2 min.
    Obranego, pokrojonego w kostkę topinambura dodajemy do cebuli z czosnkiem i chwilkę podsmażamy ok. 2 min. Następnie zalewamy gorącą wodą, dodajemy kalafiora oraz na czubku łyżeczki soli oraz curry i gotujemy, aż warzywa będą miękki ok. 15 min. Zdejmujemy z gazu, dodajemy łyżeczkę masła i miksujemy na gładki krem. Możemy tez dodać trochę mleka. Doprawiamy do smaku według uznania. Zupę możemy posypać np. zmielonymi orzechami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Topinambur

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować